Zeka oyunları, bulmacalar gibi beynimizi aktif tutan aktiviteler son dönemde popülerlik kazandı. Beyni aktif tutmak için çalışmalar yapan bilim insanları müzik aleti çalmayı da bu aktiviteler arasına aldı. Müzik eğitimine genç yaşta başladığında metal olarak daha uyanık, uyaranlara karşı reaksiyonu hızlı olduğu gözlendi.  Tüm bunların dışında müzikle uğraşan kişilerde dokunma, duyma, görme gibi birden fazla algının aynı anda çalışması açısından da daha başarılıdır. Enstrüman çalmak duyguları da harekete geçirdiği için beyin daha güçlü bir şekilde uyarılır.

Enstrüman çalan ve çalmayan kişilere beyin taraması yapıldığında farklılıklar gözlenir. İki beyin arasındaki en temel fark beynin sağ ve sol bölgelerini birbirine bağlayan korpus kallosumun enstrüman çalanlarda daha büyük olmasıdır. Enstrüman çalmak, beynin çeşitli bölgelerinde gri madde miktarını artırır ve beynin bölgeleri arasındaki bağlantıları güçlendirir. Yapılan çalışmalar sonucunda müzik eğitimi alan ve enstrüman çalmayı öğrenmenin sözel hafızayı, akıl yürütmeyi ve okur yazarlığı arttırdığı kararına varılmıştır. Enstrüman çalmaya ne kadar küçük yaşta başlanırsa beyindeki gelişim ve değişimler o kadar fazla olur.

Enstrüman çalmak uzun vadede birçok fayda sağlar. Yaş ilerledikçe organlarımızda değişimler olur ancak müzik bunların birçok etkisini yok eder. Yaşlandıkça işitme duyularında azalma olur ama müzik ile uğraşıldığında vücudumuz buna direnç gösterir. Bunların yanı sıra demans, disleksi gibi hastalıklara iyi geldiği de düşünülmektedir. Bunun sebebi müziğin beyne diğer uyaranlara göre daha hızlı erişmesidir.

Enstrüman çalmanın beyne sağladığı birçok sosyal faydası da vardır. Müzik insanları birbirine bağlar ve sosyal yetenekleri güçlendirir, hafıza ve okuma yeteneklerini destekler, mutluluk hormonu salgılanır, aynı anda birçok şey algılanabilir. Çünkü müzik çok sayıda uyarıcıyı aynı anda algılamaya çalışmak için beyni zorlar. Bu sayede enstrüman çalan kişiler üst düzey çoklu algılama yeteneği kazanırlar. Müzik beyindeki kan akışını arttırır. Beyin çalışırken çok fazla enerjiye ihtiyaç duyar, kan akışının artması bu nedenle faydalı bir durumdur. Enstrüman çalmak bunların yanı sıra beynin yenilenmesine yardım eder, stresi ve depresyonu engeller ve beynin yürütme işlevlerini güçlendirir. Siz de ilgi duyduğunuz enstrümanı çalmayı öğrenmek isterseniz bizimle iletişime geçebilirsiniz.

Hemen Aşağıdaki Formu Doldurarak Ücretsiz Deneme Dersi İçin Kayıt Olun

Aşağıdaki Formu Doldurarak Ücretsiz Deneme Derslerimize Katılabilirsiniz.