Enstrümanlar kibar aletlerdir. İyi ses vermek için her bir parçası ayrı ayrı önem taşır. Enstrümana ne kadar temiz ve özenli bakarsak ondan o kadar kaliteli bir ton ve çalım alırız. Başarılı olmak için günlük egzersiz yapmanın yanı sıra enstrüman bakımı da büyük önem taşır. Enstrümana bakım yapmak için öncelikle onu iyi tanımak gerekir. Çünkü her bölümde kullanılan malzemeler farklıdır dolayısıyla hassasiyet göstermek gerekir. Enstrüman her çalındıktan sonra hafif nemli bir bezle silinmesi genel temizlikte kolaylık sağlar. Çünkü enstrüman kullandıktan sonra üzerinde ter birikintileri kalır, bu da enstrümana zarar verir. Temizlik yaparken aynı zamanda kullanılan ürünlerin besleyici ürünler olması da önemlidir. Temizlikten sonra enstrümanın nemli olmaması gerekir.

Telli Çalgıların Bakımı

Telli çalgılar; sıcaklık ve nem dalgalarının değişkenliği nedeniyle bozulmalara maruz kalır. Ahşap bölgelerin, mandalların, tellerin bozulması iyi ses çıkmasına ve enstrümanın bozulmasına sebep olur. Bu nedenle doğru bakım ve doğru eşyalarla bu durumun önüne geçmek gerekir. Telli enstrümanlar taşınabilir enstrümanlardandır. Birçok hava şartına karşı onu koruyacak, sert yapıda, su geçirmez bir taşıma çantasına sahip olmak gerekir. Enstrümanınız su ile temas ederse ya da kullandıktan sonra üzerindeki teri silmek için yüksek emici bir bez ile kısa sürede kurulamak, telleri ve gövdeyi bozulmalara karşı korur. Enstrümanlar çantanın içinde durduğunda da nemlenip bozulabilir. Bunun için nemlendirici ürünlerinden alıp çantanın içine koymak, gereksiz nemi yok etmede yardımcı olur. Düzenli olarak enstrümanı cilalamak da tozdan parmaklar ve ellerden gelen yağlardan, çevresel parçacıklardan korur.

Üflemeli Çalgıların Bakımı

Üflemeli çalgılar kullanılmadıkları zamanda çantalarında muhafaza edilmelidir. Böylece hem kararmaz hem de dışarıdan gelecek darbelere karşı korunmuş olur. Üflemeli enstrümanlar parçalara ayrılır, bu da temizlikte kolaylık sağlar. Üflemeli enstrüman bakımı yaparken parçaları zarar vermeden birbirinden ayırmak ve daha sonra birleştirmek gerekir. Enstrümanı çaldıktan sonra temizleme çubuğu ve bez ile tükürüklerden arındırmak gerekir. Üflemeli çalgıların bazılarında piston bulunur. Bakım yaparken pistonları söküp kuru bez yardımıyla hem pistonları hem pistonların deliklerini silmek gerekir. Pistonları kuruladıktan sonra da pistonlar için özel hazırlanan piston yağı ile silinmelidir. Enstrümanlar pahalı aletlerdir ve kaliteli bir müzik yapabilmek ve enstrümanlardan iyi ses almak için düzenli bakımlarını yapmak gerekir.

Hemen Aşağıdaki Formu Doldurarak Ücretsiz Deneme Dersi İçin Kayıt Olun

Aşağıdaki Formu Doldurarak Ücretsiz Deneme Derslerimize Katılabilirsiniz.